top of page

ייפוי כוח מתמשך - אופיו, מהותו, והדרך שבה הוא מאפשר לאדם לשים את מבטחו באדם אחר

  • תמונת הסופר/ת: עו"ד מתן אוסמו
    עו"ד מתן אוסמו
  • לפני 48 דקות
  • זמן קריאה 9 דקות

כשרות משפטית – סקירה כללית קצרה

סעיף 1 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות התשכ"ב-1952 [להלן – "החוק],  קובע כי כל אדם כשר לזכויות ולחובות מגמר לידתו ועד מותו.

סעיף זה מסדיר בחוק את המונח שנקרא "כשרות משפטית". כשרות משפטית היא למעשה כוח המצוי בידי האדם לבצע פעולה כלשהי או לא לבצעה. במונחים של כשרות משפטית, אנו עוסקים למעשה ביכולת של האדם להנות מזכויות ולשאת בחובות, כשלצידן קיימת משמעות משפטית. למשל, התקשרות של אדם בהסכם לרכישת נכס מקרקעין, טומנת בחובה משמעות משפטית לזכות האדם ומקנה לו את האפשרות לנכס לבעלותו נכס קנייני. המשמעות משפטית העומדת לחבות האדם, היא שבמקרה שאותו אדם אותו יפר את ההסכם [נניח לא יעמוד בתשלומים], הוא חשוף לתביעה משפטית שיש בה להקנות לצד הנפגע פיצויים בגין ההפרה.

 

הגבלת הכשרות המשפטית – סקירה כללית

סעיף 2 לחוק קובע כי כל אדם כשר לפעולות משפטיות, זולת אם נשללה או הגבלה כשרות זו בחוק או בפסק דין של בית משפט.

לצד הכשרות המשפטית המוענקת לכל אדם על פי סעיף 1 לעיל, סעיף 2 קובע הגבלה על הכשרות המשפטית. הגבלת הכשרות המשפטית יכולה להיעשות בחוק או בפסק דין. כך למשל אנשים המשתייכים לאוכלוסיות מסוימות, מנועים מלבצע פעולה משפטית בעצמם ללא אישור של נציג מטעמם.

הגבלה כשרות לפי חוק – דוגמא שיכולה להיות היא בעניינו של קטין, אשר לא רשאי לבצע פעולה משפטית לא ההסכמה של נציגו [במקרה זה הורהו].

הגבלת כשרות לפי פסק דין – בית המשפט רשאי לקבוע כי אדם אינו יכול לבצע פעולה משפטית ולהכריז עליו כפסול דין, נניח מחמת מחלת נפש או ליקוי שכלי. במקרה זה בית המשפט רשאי למנות לאותו אפוטרופוס, אשר יפעל בשמו של האדם ויבצע בשמו פעולות משפטיות.

 

המצב החוקי טרם כניסתו לתוקף של תיקון מס' 18 לחוק

לאחר דיונים ממושכים בכנסת, ביום 11.10.2016 נכנס לתוקף תיקון מס' 18 לחוק [להלן – "התיקון"], אשר קבע מס' חלופות אפשריות למינוי אפוטרופוס.

עוד בטרם נדון בתיקון לחוק ולחידושים אשר הביא עימו, חשוב להדגיש כי בעניינים של מי שאינם יכולים לנהל את עניינם באופן עצמאי [בין אם מדובר בבעלי מוגבלויות, חולים וכיו"ב], ברירת המחדל לגביהם הייתה בטרם כניסת התיקון לתוקף, כי ימנוה להם אפוטרופוס שיפעל בשמם לצורך ביצוע פעולות משפטיות. עוד חשוב להדגיש כי מינוי אפוטרופוס בטרם התיקון אינו חל רק לגבי מי שאינו יכול לדאוג לענייניו מבחינה שכלית או קוגניטיבית, אלא גם לגבי אנשים עם מוגבלות שחופש הבחירה מצוי בידיהם אולם, הם מתקשים לבצע פעולות מסוימות בכוחות עצמם ונזקקים לעזרה חיצונית.

מצב זה, הצריך מבני משפחותיהם של אותם אנשים לפנות בעל כורכם לבית המשפט, בבקשה למנות להם אפוטרופוס על מנת לבצע עבורם פעולות שונות. לעיתים, דובר על פעולות יומיומיות ושגרתיות, כמו למשל מתן הסכמה לטיפול או פרוצדורה רפואית, ביצוע פעולות בחשבון הבנק וכו'. בתוך כך, העומס על בתי המשפט הלך וגבר, בני המשפחה נאלצו לשכור את שירותיו של עו"ד ולנהל הליך משפטי אשר עשוי היה להימשך מס' שנים.

ההבנה כי ניהול הליך משפטי, אשר לעיתים עשוי להיות ארוך, מסורבל ואף יקר עבור כאלה שידם לא תמיד משגת, בשילוב ההבנה שישנן פעולות שאינן מצדיקות ניהול הליך משפטי ומתוך מטרה לאפשר לבעלי מוגבלויות להחליט ולנתב את חייהם כרצונם, הובילה לחקיקת התיקון.

 

כניסתו לתוקף של תיקון מס' 18 לחוק

מטרת התיקון, בראש והראשונה, הייתה להסדיר בחוק חלופות מתאימות למינוי אפוטרופוס ובכך להפחית את הקשיים שהיו כרוכים בהליך למינוי אפוטרופוס תוך שמירה על עצמאותו ורצונו של האדם.

התיקון הביא עמו מס' חלופות אפשריות:

·         ייפוי כוח מתמשך

·         קבלת החלטות נתמכת

במאמר זה, אנו נסקור ונתמקד בחלופה הראשונה - ייפוי כוח מתמשך.

 

יפוי כוח מתמשך – מהו?

ייפוי כוח מתמשך, הוא כלי עתידי המאפשר לאדם לקבוע מי ינהל עבורו את ענייניו, אם וכאשר בעתיד כשרותו המשפטית תיגרע ולא יוכל לעשות זאת בעצמו.

עריכת מסמך ייפוי כוח מתמשך נועד לאפשר, בעיקר, לבני הגיל השלישי או לחולים במחלות מסוימות [אך לא רק], להחליט מה יעלה בגורל עניינם ורכושם, אשר וכאשר חלילה תיגרע מהם כשרותם המשפטית, מחמת גילם או מחלתם.

ייפוי כוח מתמשך בנוסף הוא מעין כלי הסכמי, שאינו מצריך את התערבות בית המשפט, ובהתאם בית המשפט יתערב רק במקרים מסוימים המוגדרים בדין.

בנוסף, ייפוי כוח מתמשך מהווה חלופה למינוי אפוטרופוס ונכנס לתוקף עם גריעת כשרותו המשפטית של הממנה. זאת בשונה מייפוי כוח "רגיל" אשר במקרים רבים נכנס לתוקף באופן מיידי ופוקע עם גריעת כשרותו המשפטית של מייפה הכוח.

 

 

פירוט הגורמים הרלוונטיים במסגרת עריכת ושימוש בייפוי כוח המתמשך

  • הממנה (מייפה הכוח) – מי שקובע מי ידאג וינהל את ענייניו וכיצד.

  • מיופה הכוח – מי שמונה על ידי הממנה לדאוג ולנהל את ענייניו.

  • אדם מיודע (אין חובה למנות) – אדם שהממנה קובע שעל מיופה הכוח ליידע אותו בפעולות מסוימות.

  • עורך הדין – עורך הדין שעורך את המסמך עבור הממנה.

  • בית המשפט – מתערב במקרים בהם נדרשת התערבותו בהתאם לחוק.

 

להלן נסקור את שלושת הגורמים העיקריים הרלוונטיים לעריכתו ולהפעלתו של ייפוי הכוח המתמשך – הממנה, מיופה הכוח והאדם המיודע:

 

הממנה

כפי שעמדנו על כך לעיל, אדם רשאי לקבוע ולמנות אדם אשר ידאג לענייניו בעתיד כאשר לא יוכל עוד לעשות זאת בעצמו [להלן – "הממנה"]. על מנת שהממנה יוכל לערוך ייפוי כוח מתמשך בענייניו, תנאי הוא כי הממנה הוא אדם בגיל בעל כשירות. בעל כשירות על פי החוק מי שמסוגל להבין את המשמעות של מתן ייפוי הכוח מתמשך, מטרותיו ותוצאותיו.

 

מיופה הכוח

האדם שממנה הממנה נקראו מיופה כוח [להלן – "מיופה הכוח"]. החוק קובע במפורש אילו תנאים צריכים להתקיים במיופה הכוח על מנת שיוכל להתמנות ככזה. כך למשל, הממנה לא יכול למנות מיופה כוח קטין, מי שמונה לו אפוטרופוס או נכנס לתוקף ייפוי כוח מתמשך בעניינו. בנוסף, ישנן הגבלות נוספות אשר מגבילות מינוי מיופה כוח. כך למשל, בענייני רכוש, הממנה לא יכול למנות כמיופה כוח אדם שהוא חדל פירעון או אדם שהוא חייב מוגבל חמור.

יודגש כי על מיופה הכוח לפעול בהגינות, בשקידה, מיומנות ומסירות. ככל ומונה מיופה כוח בעל מקצוע ישתמש במקצועיות כפי שבעל מקצוע סביר היה פועל.

כמו כן, מיופה הכוח אחראי לכל נזק שנגרם, אלא אם פעל בתום לב ולטובת האדם ולפי הוראות ביהמ"ש.

 

אדם מיודע

במסגרת ייפוי הכוח, רשאי המנה לקבוע כי מיופה הכוח יהיה תחת פיקוח. פיקוח מעין זה יכול להיות באמצעות האפוטרופוס הכללי או באמצעות אדם מיודע שקבע לכך הממנה. אדם מיודע הוא אדם שבמסגרת ייפוי הכוח, קובע הממנה שתימסר לו הודעה על כניסת ייפוי הכוח לתוקף והיקף המידע [להלן – "אדם מיודע"]. האדם המיודע אינו יכול להיות קרוב משפחה של מיופה הכוח, אלא אם מיופה הכוח קרוב משפחה של הממנה.

יודגש כי ככל ובחר הממנה למנות אדם מיודע, אזי שעל מיופה הכוח לדווח לאדם המיודע על החלטות ופעולות שבייפוי הכוח. כמו כן, מיופה הכוח רשאי לדרוש מידע ממיופה הכוח על פעולותיו.

 

 

העניינים שבסמכות מיופה הכוח

במסגרת מסמך ייפוי הכוח, הממנה ראשי למנות את מיופה הכוח לפעול בעניינים הבאים:

·         עניינים רכושיים - למשל ניהול נכסים, חשבונות בנק, התחייבויות וכו'. 

·         עניינים אישיים - מגורים (החלפת מקום מגורים אם יש צורך בכך), תעסוקה, רווחתו האישית של הממנה, דאגה לשעות הפנאי ועוד. 

·         עניינים רפואיים - למשל בקביעת תורים אצל רופאים וקבלת החלטות הנוגעות לעניינים רפואיים.

לעניין סמכויותיו של מיופה הכוח, ככלל יודגש כי מיופה הכוח רשאי לבצע כל פעולה שאותה היה מוסמך הממנה לבצעה. יחד עם זאת, ועל מנת שלא ליטול בידו של מיופה הכוח כוח בלתי מוגבל, בפעולות שלהלן קבע המחוקק כי מיופה הכוח לא רשאי לבצען בשם הממנה.

·         פעולה שיש לבצע באופן אישי: כמו השתתפות בבחירות, עריכת צוואה, המרת דת, אימוץ, פעולה שיש לבצע עבור אדם אחר מתוקף היותו הורה או אפוטרופוס.

·         פעולות הדורשת הסמכה מפורשת: כמו מתן תרומות, מתנות או הלוואות עד 100,000 ₪, פעולות משפטיות ששווין הכולל עולה על 100,000 ₪ אך לא יותר מסך של 500,000 ₪, פעולות במוצר פיננסי, טיפול ואשפוז בבי"ח פסיכיאטרי.

·         פעולות הדורשות אישור פסיכיאטר: בנוגע לטיפול ואשפוז בבי"ח פסיכיאטרי  נדרש הסבר פסיכיאטר וחתימה על טופס.

·         פעולות המצריכות אישור בית המשפט: עסקאות במקרקעין, הסתלקות מעיזבון, מתן תרומות, מתנות או הלוואות ששווין עולה על 100,000 ₪ [גם אם ניתנה הסמכה מפורשת], פעולות משפטיות ששווין עולה על 100,000 ₪ [אם לא ניתנה הסמכה מפורשת] או על 500,000 ₪ [אם ניתנה הסמכה מפורשת].

נדגיש שהרשימה מעלה היא רשימה חלקית וכללית בלבד וכמובן שכל מקרה יש לבחון לגופו בהתאם לפעולות המבוקשות. נציין גם כי ישנם חריגים לפעולות האמורות שקצרה היריעה מלפרט במאמר זה.

 

בנוסף לאמור, המחוקק אוסר על מיופה הכוח להימצא במצב של ניגוד עניינים בין ענייניו לבין ענייניו של הממנה. אחת הדוגמאות לכך היא שמיופה הכוח אינו רשאי לייצג את הממנה בפעולה משפטית למול קרוביו של מיופה הכוח.

לכלל זה ישנו חריג וכאשר מיופה הכוח הוא קרובו של הממנה המנהל עימו משק בית משותף והממנה הסמיך את מיופה הכוח במפורש לבצע פעולה הקשורה בניהול משק בית משותף (דוגמא – בעל שמגיש בשם אשתו תביעה נגד הועד של הבניין).

 

מינוי מספר מיופי כוח ומינוי מיופה כוח מחליף

יודגש כי הממנה רשאי למנות יותר ממיופה כוח אחד שיפעלו יחד ולחוד, להגדיר את יחסיהם בינם לבין עצמם, היקף סמכויותיהם וכו'. אלא, שאם לא קבע זאת הממנה, נקודת המוצא היא כי שהם תמיד פועלים במשותף. כך למשל וכל עוד לא נקבע אחרת, אם ממונים שני מיופי כוח, פועל יוצא מכך שבכל פעולה משפטית, תידרש הסכמה וחתימה של שניהם על מסמכים שונים.

בנוסף, רשאי הממנה לקבוע מיופה כוח מחליף, אשר יבוא במקום מיופה כוח הראשי שנקבע. מינויו של מיופה הכוח המחליף יכנס לתוקף במקרה שמינויו של מיופה הכוח הראשי יפקע או יבוטל.

חשוב להדגיש כי מבקרה שבו ממנה מבקש למנות יותר ממיופה כוח אחד, הממנה לא יוכל למנות את מיופה כוח אם זה כבר מונה ל-3 ממנים שונים (אלא אם מדובר קרוב משפחה).

 

הנחיות מקדימות

יצוין כי הממנה רשאי (אך לא חייב) לתת בייפוי הכוח הנחיות מקדימות למיופה הכוח, שבהן יפרט הממנה את רצונות לגבי החלטות עתידיות שיתקבלו בשמו או פעולות שינקטו בשמו על ידי מיופה הכוח בעניינים הנכללים בייפוי הכוח.

כך למשל, בעניינים רפואיים הממנה יכול לקבוע את סוג או זהות המטפל המועדף עליו. בעניינים אישיים הממנה יכול לקבוע כי ימשיך להתגורר בביתו והעברה לדיור חוץ יעשה בנסיבות מסוימות וספציפיות בלבד. בעניינים רכושיים הממנה יכול לקבוע כי מיופה הכוח ימכור או ישכיר את דירתו של הממנה או להנחות את מיופה הכוח להשקיע כספים בדרך מסוימת.

יצוין כי הממנה רשאי לקבוע כי מיופה הכוח יהיה מוסמך לקבל בשמו את ההחלטות ולהשאיר לו את שיקול הדעת מבלי להיכנס לתוכן ההחלטות.

יודגש כי הכלל הוא שקבלת החלטות או ביצוע פעולות ייעשו על ידי מיופה הכוח בהתאם להנחיה שקיבל מהממנה בייפוי הכוח. עם זאת, ישנם מקרים בהם מיופה הכוח לא יהיה מוסמך לפעול על פי ההנחיה שקיבל בייפוי הכוח, למשל אם ההחלטה או הפעולה הן בלתי אפשריות לקיום; אם הפעולה כרוכה בהוצאה כספית גבוה שאין בידי הממנה להוציאה; במקרה שבו הממנה מתנגד לקיום ההנחיה גם לאחר שמיופה הכוח ניסה להגיע עמו להסכמה וכן במקרים נוספים כפי שקובע הדין. 

אשר לתוקפן של הנחיות המקדימות, יצוין כי הן יעמדו בעינן כל עוד לא בוטלו בידי הממנה או אם קבע בית המשפט שאין לפעול לפיהן.

במקרים הדורשים זאת, רשאי מיופה הכוח לפנות לבית המשפט בבקשה למתן הוראות, ככל שהוא סבור שההנחיות המקדימות אינן ברורות דיה או במקרים אחרים רלוונטיים ובהתאם לעניין.

 

כניסה של ייפוי הכוח המתמשך לתוקף ותוקפו

ישנן מס' דרכים לכניסתו לתוקף של ייפוי הכוח.

הדרך המקובלת ביותר היא במועד שהממנה חדל להיות "מסוגל להבין בדבר" הגדרה זו על פי החוק היא מי שמסוגל להבין בעניין מסוים ולקבל החלטות בקשר אליו. יודגש כי תנאי לכניסה לתוקף במועד שבו חדל הממנה להיות מסוגל להבין בדבר, היא כי מיופה הכוח מסר לאפוטרופוס הכללי הצהרה שהתקיימו התנאים וקוימו חובות הידוע בהתאם לדין.  דרך נוספת לכניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך, יכולה להיות על ידי קביעה של הממנה שבה הוא עצמו יבחר מהי הדרך שבה יחדל להיות מסוגל להבין בדבר. דרך זו יכולה להיות על ידי קביעה על פי חוות דעת מומחה, או בקרות אירוע מסוים [למשל תאונה או אשפוז פסיכיאטרי]. בכל מקרה, יפוי הכוח אינו יכול להיכנס לתוקף על פי קביעת מיופה הכוח אלא רק בהתאם לתנאים הקבועים בדין או בייפוי הכוח.

בדומה לאפשרות העומדת לממנה לקבוע את מועד הכניסה לתוקף של ייפוי הכוח, עומדת לו האפשרות לקבוע הוראות לעניין פקיעת תוקפו של ייפוי הכוח והמועד לפקיעתו. 

 

פקיעתו וביטולו של ייפוי הכוח

ישנן מס' עילות בחוק שבהתקיימותן יפקע ייפוי הכוח. בין היתר, חלק מעילות ההפקעה הן שחדלו להתקיים תנאי הכשירות, משמע, הממנה שב וחזר להיות מסוגל להבין בדבר. עילות נוספות יכולות להיות במצבים שבהם הממנה או מיופה הכוח נפטר, או במצב שבו הממנה קבע תנאי שבהתקיימותו יפקע ייפוי הכוח וכן במקרים נוספים.

כמו כן, הממנה רשאי לבטל את ייפוי הכוח על ידי הודעה בכתב למיופה הכוח ולאפוטרופוס הכללי. במקרה זה, ביטול ייפוי הכוח יכנס לתוקף במועד מסירת ההודעה.

 

יודגש כי הממנה רשאי לקבוע בייפוי הכוח כי שייפוי הכוח יעמוד בתוקפו, גם במקרה שבו יודיע הממנה על רצונו לבטל את ייפוי הכוח כאשר לא יהיה בעל כשירות. משמעות הדבר שאם קבע כך וביקש לבטל לאחר שחדל להיות מסוגל להבין בדבר, ימשיך ייפוי הכוח לעמוד בתוקפו. יודגש כי בכל מקרה, הממנה או מיופה הכוח רשאים לפנות לבית המשפט בבקשה לבטלו.

כמו כן, אפשרות נוספת לביטול, בנוסף לביטול ייפוי הכוח על ידי הממנה, היא ביטול על ידי ביהמ"ש.

 

בביטול או בפקיעת ייפוי הכוח תם תפקידו של מיופה הכוח. לכן, על מיופה הכוח למסור לממנה (ובמותו ליורשיו) את כלל המסמכים, המידע, הנכסים [ככל שישנם כאלו בחזקתו] וכל דבר אחר המצוי ברשותו. יחד עם זאת, ישנן מס' פעולות שמיופה הכוח מוסמך לבצע גם לאחר ביטול או פקיעת ייפוי הכוח. כך למשל, יהיה רשאי מיופה הכוח להמשיך לשלם תשלומים שוטפים בעד שירותים שניתנו לממנה (למשל מטפל או שכר דירה), לשלם מכספי הממנה הוצאות סבירות לקבורה ואבלות, לנהל מושכר או עסק הדרוש לניהול השוטף וכו'. בהקשר זה ראוי לציין כי מיופה הכוח ראשי לנקוט בפעולות אלה לתקופה שלא תעלה על 90 ימים. כלומר – ייפוי הכוח תקף, במקרים מסוימים, למשך 3 חודשים גם לאחר פקיעתו.

 

פועל יוצא מכלל האמור, כי ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך חשוב נוכח אופיו, מהותו, והדרך שבה הוא מאפשר לאדם לשים את מבטחו באדם אחר, מתוך מטרה והסתמכות שיהיה מי שינהל את ענייניו על פי בחירותיו ורצונותיו.  יודגש כי לא כל עורך דין רשאי לערוך ייפוי כוח מתמשך, אלא אך ורק עורכי דין שעברו הכשרה והוסמכו לכך על ידי האפוטרופוס הכללי. על כן, מומלץ להסתייע בעורך דין בקיא בתחום אשר ידע ליתן מענה בהתאם לרצונו של האדם, מצבו המשפחתי, היקף רכושו וכלל הנסיבות, תוך התאמת מצבו למצב המשפטי הקיים [אשר משתנה ומתעדכן באופן תדיר].

 

משרדנו הינו בעל ניסיון עשיר בליווי עריכת מסמכי ייפוי כוח מתמשך, תוך התאמת מצבים שונים בהתאם לנסיבותיו של כל לקוח ולקוח.

 

נדגיש כי כל המידע המובא לעיונכם במאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד והוא אינו נועד בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לגבי מקרים ספציפיים. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה. המידע האמור במאמר זה נכון למועד כתיבתו בלבד ועל בסיס המצב החוקי הידוע והקיים במועד זה.

 

ניתן לפנות אלינו בכל שאלה בנושא ונשמח לעזור לכם.


אפשר ליצור קשר דרך האייקון של הטלפון (אם אתם גולשים דרך טלפון נייד), בטל': 03-6236130, באימייל, באמצעות טופס יצירת קשר שמופיע בתחתית העמוד מצד שמאל או בכל דרך שתרצו.

 

bottom of page